Træning

Når man får hvalp eller hund i huset, skal man huske at skrive sig bag øret: En hund lærer og gør kun det der kan betale sig for den. 🙂
Mange synes det er sååå hyggeligt at deres lille hvalp kommer løbende og hopper op. Man skal bare huske at det, der er sjovt for hvalpen og den får noget ud af, også er sjovt for hvalpen når den er 2, 4 og 6 år. 🙂
Altså; tillader du den at hoppe op når den er 8 uger, skal du ikke skælde den ud, hvis den gør det samme, når den er 5 år. Vil du lære den ikke at hoppe op, er der ikke andet for at ignore hvalpen, du ser den simpelthen ikke, før den har alle 4 ben på jorden. 🙂

Gå med din hund
Når en hund trækker afsted med os i snoren, ja så er det ikke noget hunden har fundet på. Vi har helt selv lært den ved troligt at følge efter når hunden har trukket. 🙂
Altså stram snor betyder: “mor og far, følg med!”
Vi har det med at blive sure og trætte af vores hunde når de trækker, vi ser det ene opslag efter det andet på fb, at min hund trækker for meget.
Igen hvis det er okay, at din hund trækker når den vejer 15 kg, er det også okay at den gør det når den vejer 35 – 40 kg. Hunden kender ikke forskellen, og vi har selv lært hunden, at det var okay.

Lær hunden at gå pænt.
Det er så enkelt: Den, der holder i snoren, skal kun gå fremad, når snoren er løs.
Bliver snoren stram, siger man nej, og står med det samme stille, ikke 2, 3, 4, 5 skridt senere, men med det samme.
Så snart snoren løsnes en smule, fordi hunden drejer hovedet, eller bakker lidt, roser du hunden og går straks frem.

Husk, at har din hvalp eller hund trukket dig i 2 mdr., 3 år eller måske endda 7 år, løses træk-problemer altså ikke på hverken 5 eller 30 forsøg. Nej, vi kan jo lave det udgangspunkt, at har hunden trukket i 2 mdr., så tager det også 2 mdr. at lære den at stoppe igen, og det er med det forbehold, at du som ejer tager dit ansvar alvorligt, og arbejder konsekvent, uafbrudt og målrettet.

Jeg plejer og sige: Første gang var et uheld, anden gang var en gentagelse, tredje gang er det en vane, og det tager 3 mdr. og komme af med den igen.

Indkald
Når man skal lære sin hund at komme når der bliver kaldt, er det godt at stille sig selv spørgsmålet: Hvornår er det, min hund skal komme? Er det når jeg kalder dens navn? Er det når jeg står og snakker med nogen om min hund og siger hundens navn 3 gange i samtalen? Er det når ungerne leger med hunden og siger dens navn 19 gange, fordi de ikke ved bedre?

Vi har en tendens til at sige vores hunds navn rigtig mange gange i løbet af en dag, når vi snakker med familien om hvor god eller fræk Sofus har været i dag, når vi snakker med naboen om hvor slem Sofus er til at grave huller i haven, når vi snakker med hunde venner om hvor god Sofus er til og lære, osv. Men hvornår skal Sofus faktisk komme ud af alle de gange vi siger dens navn i løbet af en dag?
Herhjemme bruger vi det, at når vi skal omtale en af hundene, bruger vi kun forbogstavet. Dermed får vi ikke sagt dens navn mange gange, hvor den faktisk ikke skal komme.

Når du skal begynde og lære hunden indkald, er det rigtig godt at få lært hunden/hvalpen hvad den faktisk hedder.
Tag 5-8 gode hunde-guffer i hånden, sig Sofus, og giv en godbid imens, og igen sig Sofus og giv en godbid imens, når du har brugt de 5-8 godbider, stopper du og laver noget andet. Træn gerne dens navn en 3-5 gange om dagen. Når den har styr på det, begynder du at lave lidt afstand, kald på Sofus når du står en halv meter væk, og øge afstanden som du og hunden er klar til. Tag så øvelsen med ud i haven.
Hunden skal altid ha en godbid for at komme. Den skal ikke sætte sig, gå på plads eller andet før den får sin godbid, det er andre øvelser, som den også skal have løn for.
En god tommelfingerregel er: Kald aldrig på din hund, med mindre du ved den kommer. Altså har du lige sluppet Sofus fordi han skal lege med en anden hund, ja så kommer han ikke hvis du kalder med det samme. Står Sofus og lugter til noget utroligt spændende, og er helt væk, ja så kommer han heller ikke når du kalder. 🙂 Se eller føl din hund, og kald først når du ved, den vil komme.  Det andet er at lære den ikke at komme, når der bliver kaldt.
Man plejer og sige, at der skal 1000 perfekte indkald til før du kan være sikker på din hund kommer i alle indkald. 🙂

Socialisering
Hvad er socialisering? Er det, at hvalpen kan med alle andre hunde? Er det at den går til alle mennesker den møder? Er det at den trækker mod alle hunde på dens vej?
I min verden er socialisering, at jeg går med en hund der kan passere andre hunde og mennesker, uden at ville tage kontakt. At jeg kan gå roligt forbi en flok mennesker uden at være bange for, at Sofus hopper op ad en af dem.
Jeg vil gerne, at jeg vælger hvem mine hunde skal lege med, så hundene ikke tror at de skal trække mig mod alle hunde vi møder.
Gør derfor op med jer selv, hvad I ønsker af hvalpen på længere sigt.
Find 2-5 hunde, din hund kan lege med, og lær så din hund at alt andet vi møder, får man ros og guffer for at gå forbi. Det er meget rart at have det på plads, inden Sofus er 64 cm høj og vejer 40 kg. 🙂

Alene hjemme
Det er meget vigtigt, at I allerede fra dag to lærer hvalpen at være alene hjemme. En hund er et flok dyr, og vil til enhver tid fortrække at kunne komme med over alt. Det kan bare ikke altid lade sig gøre, så derfor skal Sofus altså lære at være alene.
Først skal man gøre sig de tanker: Hvor skal min hund være alene hjemme henne? Gangen? Stuen? Hele huset? Bur? Eller hundegård?
Når man går i gang med at tænke, hvor Sofus skal være, skal man lige have med, hvordan Sofus ville opføre sig, hvis han var i naturen. Der vil han  grave en hule med kun én udgang, så der kun er ét sted der skal holdes øje med.
Når vi siger at vores hunde skal være alene i hele huset, er der måske 16 vinduer og 3 døre, der skal holdes øje med, når Sofus er alene. Det kan give enhver stress… Jo, der er mange hunde, der kan lære at være alene i hele huset, men tænk lige over, hvad vi byder dem, når de skal lære det.

Jeg selv bruger bur til mine unge hunde, dels for at de kan være i fred, dels så de kun har én udgang at forholde sig til, altså de kan slappe helt af der. Sidst, men ikke mindst, ved jeg, at min hund ikke kommer til skade, mens jeg er væk.
Mine hunde -både unge og gamle- bruger deres bur som det sted, hvor man virkelig kan slappe af, og mine børn lærer, at går hundene i bur, så lader man dem helt være i fred. Buret er et frirum, det er hundens og ikke andres.

Jeg lærer dem at elske buret ved at give dem deres mad og lækre tygge-ting der. Buret står altid åbent når jeg er hjemme, så hvalpen lære hurtigt, at i buret får jeg de lækre ting, og der kan jeg være i fred.

Når vi skal lære vores hvalpe at være alene hjemme, er det vigtigt at man ikke gør et helt nummer ud af det. Når man går, får Sofus måske en tygge-ting eller et par godbider, og du siger “hav en god dag”, og intet andet… Når du kommer hjem, holder du mund til du er kommet ind, lukker Sofus ud og tisser, roser når han har tisset, og kan du bukke dig og sige hej til ham og komme med klap og kæl.

Man starter alene-hjemme-træningen fra dag to man har hvalpen. Den skal bare være alene i 3 min i starten, senere 6 minutter, så 10 osv. Giv den noget den kan tygge i, og gå så. Lad være med at give den noget der får pulsen helt op, inden den skal være alene. Så skal den jo af med energien på en måde, og det kan være dine møbler eller vægge, det går ud over.

Boldt og pind?
Det er meget misforstået, at bold- og pinde-kast er rigtig godt for hunden. Nej, det er overhovedet ikke godt for hunden.
Det, der sker ved bold- og pinde-kast er, at du får hunden op i et stort stress niveau, som det tager hunden mange timer at komme ud af igen. Man siger, at 10 minutters boldkast er to døgn om at komme ud af kroppen. Så lad derfor være; det er ikke en sund måde at motionere på.
Men lær gerne hunden at hente ting til dig.

Husk altid, at en kommando er lig med en godbid. Du gider jo heller ikke arbejde gratis. 🙂 Og lad vær med at give hunden godbider for at se sød ud, hvorfor skulle den arbejde for godbider hvis den bare kan få dem smidt i hovedet. 🙂

Hermed har jeg prøvet at give jer lidt redskaber til at få en hund i trivsel. Hunde er så skønt indrettet fra naturens side, at 99 procent af de ting hunden gør forkert, egentlig er menneskets skyld… Husk det, næste gang du bliver træt af din hund. 😉 Mine hunde er bestemt ikke perfekt opdraget, men det er der kun én man kan bebrejde: Mig.

Rigtig god fornøjelse med din hvalp/hund og ring meget gerne, hvis jeg måske kan hjælpe.