Opdræt

Når man vælger at opdrætte hvalpe, er der mange ting der skal tænkes på:
Er mine hunde sunde?
Er de race-typiske?
Har mine hunde noget og give videre i avl?
Er der penge nok til og gå hele vejen?
Har jeg omgivelserne til at give hvalpene den bedste opvækst?

Her på Kennel Digebjerggaard sætter jeg en ære i at lave nogle hvalpe, der bliver familie hunde, som også kan bruges til træning og udstilling – ikke træningshvalpe, der måske kan blive gode familiehunde.
Det vil sige at jeg ikke som udgangspunkt laver højdriftige hvalpe, men hvalpe der hviler i sig selv.

Før en tæve eller han kommer i avl her hos mig, skal den igennem:

  • HD: her godkender jeg a og b på hofter, og 0 og 1 på albuer.
  • Den skal have et godt sind, altså ikke være bange og usikker, men gå til livet med en glad hale, og rejste ører.  Det betyder ikke at alle mine avlsdyr elsker alle mennesker, men at de fungerer i det, jeg ønsker de skal fungere i.
  • De skal have en krop og et udsende der gør, at de kan få gode bedømmelser til udstilling, uden jeg skal træne dem i uger for at de kan vinde. Med andre ord skal de være naturligt smukke.
  • De får taget DM og MDR1 test. Det er to arvelige sygdomme, som jeg synes vi skal undgå, når vi nu kan teste for det. Hos mig bruger jeg fri og bærer, bærer kun på en fri. Her bliver aldrig brugt en syg.


Når alle de ovenstående ting opfylder det jeg ønsker og bruge i mit opdræt, kan jeg begynde og gå i gang.
Jeg avler helst kun på hunde jeg kender godt, men nogle gange bliver jeg nødt til at finde en han udefra, og så må jeg stole på hvad ejer fortæller om sin dreng. 🙂
Mine tæver kommer ikke i avl før jeg synes de mentalt er klar, så når tæven bliver 2 år, begynder jeg og se på om jeg synes er omsorgsfuld nok til selv at blive mor.

Mine hanner kommer først i avl når de er minimum 17 mdr.

Mine hvalpe bliver født i en stor hvalpe kasse, som står i en stor hvalpegård midt i min stue. Hvalpene bliver i hvalpekassen de første ca 3 uger. Når jeg begynder og kan se at hvalpene står så sikkert på benene at de begynder at løbe i hvalpekassen, bliver hvalpekassen fjernet, og de får hvalpegården at være i.

Når hvalpene er ca 4 uger, åbner jeg op så de kan begynde og gå udenfor. Jeg har en ekstra dør i min stue, hvor der er sat en hundelem i, så mor og hvalpe selv kan gå ud og ind.

Når hvalpene er ca 3 uger begynder de og få fast føde, først inde i hvalpegården, og efter hånden som de bliver støre, også udenfor. Fra hvalpegården er der udgang til stor overdækket terrasse, og derfra kan de gå ud i en have med græs.

Når hvalpene er ca 6 uger, bliver der nogle dage åbnet til de andre haver jeg har, så de oplever både at gå på sten, fliser, og græs, at komme tæt på den store vej, der grænser op til min baghave, og at gå frit med de andre hunde jeg har. Under opsyn er hvalpene også i fri dressur i hele huset.

Fra hvalpene er ca 2 uger gamle, er der en masse de skal prøve, men kun i takt med hvad hvalpene kan overskue. Jeg stresser ikke mine hvalpe, og pacer dem ikke frem. Det skal altid forgå i deres tempo.
Hos mig prøver de:
– At få klippet negle, blive badet og at blive børstet.
– At blive vejet flere gange.
– At være ude og gå i sele samt at i køre bil flere gange.
– At være på stranden, at være hos dyrlægen samt at være ude at hyrde får.
De bliver hver dag mærket igennem, får en sansegynge, går på halv oppustet luftmadras, går i tunnel, og hvad jeg nu ellers kan finde på. 🙂
De får lyde med fyrværkeri, tabte jernskåle, dåser der skramler og larmer, plastisk flasker der larmer, støvsuger, græsslåmaskine, osv.
De får både hundekurv og bur ind i deres hvalpegård, så dette ikke er fremmede for dem.

Det hele forgår i hvalpenes tempo, og jeg lytter meget til, hvad de er klar til at prøve. Ingen hvalpe bliver presset til noget, kun bad. 😉 Men hvalpene skal synes, at det er sjovt og trygt.

Har du spørgsmål, at du altid velkommen til at ringe, og billeder af hele hvalpens opvækst og oplevelser deles løbende i Facebookgruppen.

Ved handlen underskrives en købskontrakt.
Du kan se et eksempel på købskontrakten HER.